Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017




Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι δομές του ΠΕΔΥ στην χώρα μας, καθώς τέσσερις στις δέκα δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ χωρίς παιδίατρο βρίσκονται οι μονάδες σε Ξάνθη, Κεφαλονιά, Λασίθι, Εδεσσα, Περιστέρι, Καλλιθέα. Την ίδια ώρα, παροπλισμένα είναι και τα εργαστήρια με το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις να εκτελούνται σε ιδιωτικά κέντρα.

Η ένδεια και η εγκατάλειψη του συστήματος – εις βάρος τελικά των πολιτών αλλά και όλου του ΕΣΥ που ασφυκτιά- αποτυπώνεται εξαιρετικά εύγλωττα από το γεγονός, ότι από τους 5.000 γιατρούς που απασχολούνταν στο ΠΕΔΥ το 2014, σήμερα απασχολούνται λιγότεροι από τους μισούς, δηλαδή περίπου 2.300 γιατροί.

Όπως κατήγγειλαν την Δευτέρα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ, τα πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ και όλες οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ουσιαστικό ρόλο τους διότι δεν διαθέτουν προσωπικό ή εξοπλισμό.

Παροπλισμένα είναι και τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Είναι ενδεικτικό ότι το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις που εκδίδονται από τους γιατρούς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μόλις το 5% στις δημόσιες δομές του ΠΕΔΥ.

Σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφεται υγειονομική εγκατάλειψη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αδιαφορεί για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τόσο οι πολίτες που δεν βρίσκουν γιατρό όσο και οι λίγοι επαγγελματίες Υγείας που καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, δεκάδες περιοχές βρίσκονται χωρίς γιατρούς ούτε εντός του ΠΕΔΥ ούτε συμβεβλημένους. Στην Ξάνθη υπάρχουν μόλις δύο γιατροί, ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος. Από τους 45 γιατρούς που απασχολούνταν στις δομές του ΠΕΔΥ Ξάνθης έχουν μείνει 8. Ο νομός δεν έχει παιδίατρο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο.

Στην Κεφαλονιά το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει νευρολόγο και παιδίατρο. Ο νόμος Λασιθίου το ίδιο. Στην Έδεσσα δεν υπάρχει ούτε παιδίατρος, ούτε παθολόγος. Στον Εβρο δεν υπάρχει παθολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ορθοπεδικός. Στο Κιλκίς οι πολίτες αναζητούν αποκλειστικά ιδιώτες καρδιολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους.

Στην Αττική περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Περιστέρι, η Καλλιθέα έχουν μείνει χωρίς μονάδες του ΠΕΔΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση των δημοσίων νοσοκομείων και την ταλαιπωρία των πολιτών που χρειάζονται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τους 5.000 γιατρούς που απασχολούνταν στο ΠΕΔΥ το 2014 σήμερα απασχολούνται λιγότεροι από τους μισούς, περίπου 2.300 γιατροί. Οι άλλοι αποχώρησαν επί υπουργίας Γεωργιάδη όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ιδιωτικού ιατρείου.

Απο τους 2.300 γιατρούς του ΠΕΔΥ οι μισοί απασχολούνται έχοντας κερδίσει δικαστικά μέτρα. Ωστόσο εργάζονται απλήρωτοι επί μήνες καθώς όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι τους το Υπουργείο Υγείας δεν έχει μεριμνήσει κι ενδιαφερθεί για την εξεύρεση κονδυλίων για την πληρωμή τους.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας (στο οποίο περιλαμβάνονται θέματα Ιατρικών Συλλόγων αλλά και Ψυχικής Υγείας και θα συζητηθεί αύριο Τρίτη στην Βουλή), οι γιατροί του ΠΕΔΥ που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 για να επιλέξουν είτε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ είτε τα ιδιωτικά ιατρεία.

Οι γιατροί αντιδρούν ιδιαίτερα και στη διάταξη του προς ψήφιση νομοσχεδίου που τους υποχρεώνει να παραιτηθούν ενυπογράφως από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση σε ό,τι αφορά το εργασιακό τους καθεστώς, την ίδια στιγμή που τα δικαστήρια σε μεγάλο ποσοστό έχουν δικαιώσει πολλούς γιατρούς. Όπως υποστηρίζει και η Ομοσπονδία αυτό είναι «αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό».

Η ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σε ο,τι αφορά τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και στηλιτεύει τις προεκλογικές υποσχέσεις που τους δίδονταν αφειδώς από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νυν υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό για επαναπρόσληψη τους και την ανακολουθία των λόγων και των έργων τους όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση.

Συνεχείς αεροδιακομιδές όταν το σύστημα αιμορραγεί

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι οι επείγουσες αεροδιακομιδές από απομακρυσμένες περιοχές. Κάθε αεροδιακομιδή έχει κόστος 15.000 έως 20.000 ευρώ, πάνω από τις μισές αεροδιακομιδές όμως θα μπορούσαν να αποφευχθούν σύμφωνα με την Ομοσπονδία εάν υπήρχε ο κατάλληλος ιατρός στην περιοχή.

«Αναμένουμε από το κράτος να εκδώσει επίσημα στοιχεία επιστημονικά και οικονομικά. Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, ώστε οι ειδικευμένοι ιατροί να επανδρώσουν το Δημόσιο σύστημα στη χώρα μας και ειδικότερα στις απομακρυσμένες περιοχές. Αποτελεί ζήτημα αποφασιστικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία η ενίσχυση του συστήματος με ιατρικό προσωπικό καθώς και η αναβάθμιση του εργαστηριακού τομέα» επισήμανε ο κ. Ψυχάρης προσθέτοντας πως «η επισφαλής εργασιακή σχέση των χαμηλόμισθων επικουρικών ιατρών που γίνεται προσπάθεια να επανδρώσουν τις Μονάδες δεν είναι η λύση».

Τελευταίο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, είναι το γεγονός, ότι οι γιατροί που επέστρεψαν στο ΠΕΔΥ και εργάζονται κανονικά με δικαστικές αποφάσεις, παραμένουν απλήρωτοι έξι μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο διότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την πληρωμή τους.


 Πηγή : DOCMED
ΣΥΝΔΕ . Από το Blogger.